Voorstellingen, en meer
Naast concerten organiseert het Rariteitenkabinet lezingen, kleine tentoonstellingen, cultureel verantwoorde apero's en feestjes,... Alle voorstellingen worden omkaderd op de typische Rariteiten-manier: bij concerten krijg je 'luisterkapstokken' mee van de muzikanten en bij heel wat voorstellingen worden links gelegd tussen kunsttakken.

Workshops
Het Rariteitenkabinet organiseert het hele schooljaar door artistieke workshops. Info en inschrijvingen vind je hier.

De agenda
Meer info en reservatiemogelijkheden per avond vind je in de agenda op deze website.
Kort voor de voorstellingen gaan we meer in detail via Facebook en Instagram. Blijf ons volgen, want er poppen regelmatig nieuwe plannen op!

zat. 25/03/23 - 20:00 Stefan & Peter Hertmans - verstrengeling van jazz & dichtkunst
zon. 21/05/23 - 11:00 Aperitiefconcert met Korneel Van Neste, contratenor, Sien Huybrechts, traverso en Linde Demuynck, klavecimbel - Meander Festival i.s.m. Leietheater

En ook:
Clown-expedities voor ervaren clowns  


Op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in het Rariteitenkabinet?
Kik hier en schrijf je in op de nieuwsbrief!

Hieronder vind je alvast het meest recente programma.

zat. 25/03/2023, 20:00 - Stefan & Peter Hertmans

Jazzgitarist Peter Hertmans en zijn broer Stefan Hertmans voeren u mee in een ontroerende, allesoverstijgende verstrengeling van dichtkunst en muziek. Benieuwd of u na afloop nog kan zeggen wie de dichter is en wie de muzikant...


Inkom: € 17
Klik hier voor meer info en reservatie.

zon. 21/05/2023, 11:00 - Meander festival: Fraaie Franse Barok 

Meander Festival brengt muziek uit vijf eeuwen naar 6 gemeenten, in 6 concerten, vanuit 6 verschillende invalshoeken. Ook in Deinze strijkt het festival neer, via het Leietheater, met een concert dat het publiek terugvoert naar de zeventiende eeuw. Om de barokke sfeer volledig tot haar recht te laten komen, trekt het Leietheater voor deze gelegenheid naar De Plaats. Daar ontvangen we de jonge contratenor Korneel Van Neste, samen met Sien Huybrechts op traverso en Linde Demuynck op klavecimbel. In adellijke sferen bezingen zij de heerlijkheid, maar ook het verdriet en de pijn van liefde en geluk. Op het menu: Franse kunstliederen, airs en brunettes, van componisten als Christophe Ballard en Michel Lambert. Neem een aperitiefje, zet u gemakkelijk, sluit uw ogen en waan u in Versailles...


Tickets & info via Leietheater.

Afgelopen activiteiten

vrij. 02/12/2022, 19:30 - Bertoni speelt Bertoni in De Box

Created with Sketch.

Ons vast salonensemble maakt plaats voor een ander achtergrondstrijkje, met een mooi verhaal: violist Bernard Bertoni is een afstammeling van de Italiaanse muziekfamilie Bertoni. Na de dood van zijn grootmoeder vond hij een brief van Ferdinando Bertoni (1725-1813), gericht aan de vader van W. A. Mozart, waaruit bleek dat Ferdinando zes strijkkwartetten had gecomponeerd. Bernard zocht en vond die kwartetten en verzamelde drie andere strijkers rond zich voor de vermoedelijk allereerste opvoeringen van deze werken.

Bernard Bertoni - viool
Saskia Van Keer - viool
Paul De Clerck - altviool
Jan Sciffer - cello

zon. 20/11/2022, 16:30 - Lionel Beuvens/Motu, '49 steps to heaven'

Created with Sketch.

Drummer Lionel Beuvens behoort tot de top van de Europese jazzscene en was al in De Plaats te horen in het Peter Hertmans Trio. Ditmaal komt zijn eigen groep Motu hun derde plaat voorstellen: '49 steps to heaven'. Een eerbetoon aan de aarde, de natuur, de groove, de melodie, het avontuur, de traditie, de vrijheid en de energie van het samen musiceren. Ofte: de muzikale vertolking van het gezamenlijke DNA van deze ongelofelijke groep!

Kalevi Louhivuori - trompet
Alexi Tuomarila - piano
Brice Soniano - bas
Lionel Beuvens - drums

vrij. 23/09/2022, 20:00 - Barbara Wiernik, 'Ellipse'

Created with Sketch.

Brussels jazzfenomeen Barbara Wiernik stelt haar gloednieuwe CD 'Ellipse' voor.

Vanuit haar onuitputtelijke fantasie en een heel eigen gebruik van stem en instrumenten creëert Wiernik een nieuw universum, zoals alleen zij dat kan: met grote klasse, virtuoos en betoverend.

Barbara Wiernik - Stem
Sigrid Vandenbogaerde - Cello
Hélène Duret - Klarinet & Basklarinet
Bart Quartier - Marimba & Vibrafoon

vrij. 24/06/2022, 20:00 - Thomas Decock Quintet

Created with Sketch.

De Oostendse jazzgitarist Thomas Decock omringt zich met vier andere straffe jazzers, stuk voor stuk druk actief in de Belgische jazz-scene van vandaag, en presenteert een origineel, meeslepend jazz-programma van hoog niveau.

Steven Delannoye: saxofoon/basklarinet

Harrison Steingueldoir: piano en toetsen

Gertjan Dreessen: drums

Felix De Clerk: basgitaar

Thomas Decock: gitaar

zat. 11/06/2022, 20:00 - Denken met Dirk De Schutter (& H. Arendt & M. Heidegger)

Created with Sketch.

Emeritus hoogleraar filosofie Dirk De Schutter vertaalde verschillende werken van Hannah Arendt en specialiseerde zich ook in werk en denken van Heidegger. De Sterrebloem nodigt hem uit voor een open avond in De Plaats, waarin we ons eigen denken onder de loep nemen.

vrij. 20/05/2022, 20:00 - Folkband KADE - vrije ingang

Created with Sketch.

Vrolijke avond in het gezelschap van de folkband van de Deinse academie KADE, o.l.v. Maarten Decombel. Ambiance! 

vrij. 13/05/2022, 20:00 - Hertmans/Soniano/Beuvens: Hommage aan John Abercrombie

Created with Sketch.

Peter Hertmans brengt samen met contrabassist Brice Soniano en drummer Lionel Beuvens een tribute aan de muziek van John Abercrombie, een hechte vriend en een van zijn grootste inspiratiebronnen.

zon. 08/05/2022, 11:00 - Entartete Kunst? (aperitiefconcert)

Created with Sketch.

Caroline Peeters (fl), Paul De Clerck (altv), Jonathan Focquaert (cb)
In het Leietheater belicht Kyoko Scholiers met "Zone X" o.a. de invloed van tijd op de mens. 
De Plaats speelt hierop in met "Entartete Kunst": kunst die de regels niet volgt/de, kunst die wro(i)ng(t). 
Ontspannen bij een zondags aperitief en de zeldzame, oorstrelende combinatie van  fluit, altviool en contrabas. De muziek van o.a. Albert Huybrechts en Erwin Schulhoff is "entartet". Of niet...?

zat. 30/04/2022, 20:00 - Boekvoorstelling 'Amor Mundi', Steven Vromman

Created with Sketch.

'Amor Mundi' is de eerste roman van Steven Vromman, die al vijf non-fictieboeken op zijn naam heeft staan en bij het grote publiek bekend is als Low Impact Man, uit de bekroonde docu-serie op Canvas.

vrij. 25/03/2022 - Salonensemble De Plaats 

Created with Sketch.

Een hapje, een drankje en op de achtergrond (vanuit de box!) een klassiek strijkje door ons eigen salonensemble. Vrije ingang. 

zon. 13/03/2022 - Opening expo Laatste Bal der Tsaren
AFGELAST omwille van de Russische actualiteit

Created with Sketch.

een bijzondere fotocollectie in De Box: de portretten die werden gemaakt tijdens het Laatste Bal der Tsaren in Rusland. AFGELAST

vrij. 25/02 - "Verhalen", Cyriel Vandenabeele, voorprogramma: Felix De Clerck

Created with Sketch.

De jonge, veelzijdige gitarist Cyriel Vandenabeele vertelt al improviserend een verhaal met gitaar, zang en effecten. Dynamisch en intiem van sfeer. Cyriel wordt ingeleid door een solovertolking van afstuderend jazzbassist Felix De Clerck.

do. 10/02/2022 - Boekvoorstelling Mattias Desmet (i.s.m. De Sterrebloem)

Created with Sketch.

Totalitarisme als gevolg van het geloof in de almacht van het menselijk verstand. Mattias Desmet, professor klinische psychologie aan de UGent, heeft met zijn nieuwste boek een analyse klaar die ook actuele fenomenen als de woke cultuur, de klimaatbeweging en de coronacrisis tegen het licht houdt.

vrij. 17/12 - HT Roberts, singersong - vrije toegang (bar)

Created with Sketch.

Bij een hapje en een drankje genieten van de warme countrystem van HT Roberts. De ideale vrijdagavond...

zat. 04/12 - The Unanswered Question !UITGESTELD! - Dirk De Wachter (psychiater) & Paul De Clerck (musicus)

Created with Sketch.

Het Rariteitenkabinet nodigt psychiater en kunstminnaar Dirk De Wachter uit op een avond rond het niet-weten. Uitgesteld wegens ziekte, datum nog te bepalen.

vrij. 03/12 - The Wordsmith - David Linx (vocals) & Michel Hatzigeorgiou (bass)

Created with Sketch.

Zanger David Linx werkte met al de groten der aarde en maakte in zijn geliefde stad Brussel het intimistische duo-album 'The Wordsmith', samen met de onnavolgbare bassist Michel Hatzigeorgiou. Een unieke passage van jazz op wereldniveau in Deinze!

vrij. 19/11 - Salon-ensemble De Plaats 

Created with Sketch.

Een hapje, een drankje en op de achtergrond een klassiek strijkje door ons eigen salonensemble: Eric Robberecht & Gudrun Verbanck (violen), Paul De Clerck (altviool) en Sigrid Vandenbogaerde (cello). 

vrij. 12/11 - Pieter Claus, vibrafoon & Jan Ghesquière, gitaar

Created with Sketch.

Een hapje & een drankje met prachtige live jazz op de achtergrond. Relaxxxxx...... 

vrij. 29/10 - Die Verdammte Spielerei, 'Een lach, een traan'

Created with Sketch.

Een voorstelling in post-corona-thema, bomvol humor én geweldige muziek? Dat kan alleen Die Verdammte Spielerei. Over hoe zij zich tijdens de coronacrisis gered hebben, en op zoek zijn gegaan naar de 'hogere kunsten' om in de toekomst op wereldpodia te kunnen staan...

zat. 16/10 - Izar duo, piano vierhandig

Created with Sketch.

‘Izar’ is een heldere dubbelster in ons sterrenstelsel.
Pianistes Margot Welleman en Lokke Van der Ven spelen al sinds hun conservatoriumstudie samen. Het repertoire van het Izar duo focust zich op dat voor piano vierhandig en reikt van de oude meesterwerken tot recent geschreven muziek.
In De Plaats vertrekt het Izar duo van muziek van Antonin Dvorak, voor een vurig programma rond Boheemse folklore.

vrij. 24/09 - Broke Ass Benny

Created with Sketch.

Indie blues & roots, maar ook beeldend werk. Donker, rauw, cynisch maar ook breekbaar en intiem. Dat, en nog veel meer, is Broke Ass Benny. Bij De Plaats stelt hij zijn laatste album voor: ‘Anything is Better than Sitting on a Windowsill’. Met een heerlijk ontspannend glas in De Plaats...

zat. 18/09 - Maarten Vandenbemden, gitaar 

Created with Sketch.

Tijdens de eerste lockdown schreef Brussels gitarist en componist Michel Burton voor Maarten Vandenbemden een variatiereeks voor gitaar, "7 steps to a coronation". Het werk is gemodelleerd naar een voorbeeld van Benjamin Britten: Nocturnal. Britten maakte een "omgekeerde" variatiereeks, die aan het einde uitmondt in het thema: een lied van John Dowland. Maarten Vandenbemden neemt het publiek vanuit deze drie composities mee in een prachtige muzikale wereld, op zijn eigen, meeslepende manier. 

vrij. 10/09 - Salon-ensemble De Plaats

Created with Sketch.

Een hapje, een drankje en een strijkje op de achtergrond. 

zomervakantie 2021 - Zomerkampen

Created with Sketch.

Samen met het Rariteitenkabinet, Wasdanu en OOtje duiken we diep-dieper-diepst in prachtige boeken. We worden verhalenmakers, decorbouwers, kostuumontwerpers, muzikanten, uitvinders, acteurs en vanalles waar nog geen woorden voor bestaan. Aan de slag met alle soorten materiaal, klanken, naaimachines, frutsels, prutsels en massa’s fantasie!


11 juni 2021 - Opening De Plaats, met De Cauter Family

Created with Sketch.

Openingsavond van de bar van De Plaats. Geniet vanaf 18u van een drankje en van de heerlijke gerechten van Laïla EetCultuur. Om 20u komt daar live muziek bovenop, met de De Cauter Family. 


2, 9, 16, 23, 30 mei 2021  - Raveelse Zondagen

Created with Sketch.

Vijf zondagen na elkaar artistiek freewheelen, vertrekkend vanuit Raveels protestacties. Grote grootse dingen maken, met allerlei materialen en héél veel fantasie. Om te eindigen met een kleurrijke stoet achter onze eigen Raveelkar en die kar een plek te geven in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Lore Maegerman in het bruisende, multicreatieve gezelschap van Katelijne De Corte... 


12-16 april 2021  - Paaskamp "Artistiek Protest"

Created with Sketch.

Nieuw thema want nieuwe, verkleinde kampbubbel o.i.v. de corona-maatregelen: Raveel! In het Raveeljaar organiseren we een kampje rond artistiek protest. Met een bezoek aan het Roger Raveelmuseum in Machelen en als apotheose een vlottentocht van onze eigen Raveelvlotten op de Leie.  
Het Rariteitenkabinet i.s.m. OOtje en Wasdanu.

2 - 1 - 21  - Achter het luik (artistieke peepshow)

Created with Sketch.

Het Rariteitenkabinet speelt met de eigenschappen van cultuurbeleving tijdens de pandemie. Figuurlijke en letterlijke scheiding tussen kunstenaar en publiek, (be-)leven in bubbels, zichtbaarheid/onzichtbaarheid, binnen/buiten, nieuwe tijdsbeleving,...

Het Rariteitenkabinet kiest voor een confrontatie zonder online technieken. Buitenlucht, afstand en kleinschaligheid in omvang en tijd zijn dus verplichte ingrediënten. Het 100% corona-veilige resultaat: een artistieke peepshow.

De artiesten: Benjamin Van Oost, Noémi Tiercet, Eric Robberecht, HT Roberts, clown Zwiep, Pieter Claus, Luc C. Martens, Bas Bogaerts, Sarah Dupriez, Vincent Hepp, Paul De Clerck

Met steun van de Vlaamse Overheid

28 - 31 december 2020 - Kerstkamp

Created with Sketch.

In 4 dagen toveren we onze omgeving om tot een wonderlijke boomhut, met op elke verdieping een totaal andere belevenis. Laat je fantasie vliegen en duw dat creatie-pedaal diep in, we gaan er tegenaan!
Vertrekkend vanuit de boeken van “De Waanzinnige Boomhut” van Andy Griffiths gaan OOtje en het Rariteitenkabinet met 15 kinderen aan de slag met naaimachines, muziek en heel veel meer. 

3 & 4 november 2020 - Knerpers-tweedaagse

Created with Sketch.

Help, alle ouders zijn verdwenen! Gewapend met naaimachines en muziek trekken wij de ondergrondse wereld van de Knerpers in, op zoek naar een oplossing. OOtje en het Rariteitenkabinet smelten voor het eerst echt samen in deze muzi-creatieve tweedaagse, vertrekkend van Tom Fletchers boek “De Knerpers”.

12 oktober 2020 - Clownslabo

Created with Sketch.

Samen onze clowns verdiepen, met sturing en begeleiding vanuit Clownsense. Klik hier voor info.

28 september 2020 - Clownslabo

Created with Sketch.

Samen onze clowns verdiepen, met sturing en begeleiding vanuit Clownsense. Klik hier voor info.

19 september 2020 - Serenade

Created with Sketch.

De opener van een spannend, fragiel nieuw cultuurseizoen: een intieme, corona-veilige avond rond de serenade. Muziek van Kodaly en Bartok, uitgevoerd door de gerenommeerde muzikale duizendpoten Wibert Aerts (vl), Vincent Hepp (vl) en Paul De Clerck (vla). Mét rariteitentwist. 

14 september 2020 - Clownslabo

Created with Sketch.

Samen onze clowns verdiepen, met sturing en begeleiding vanuit Clownsense. Klik hier voor info.

6 september 2020 - Clownslabo-Workshop 1

Created with Sketch.

Dagworkshop clownerie door Bart Walter (Clownsense) , als inleiding op de clownslabo's.

zomervakantie 2020 - Muziteitenkampen ZOMER

Created with Sketch.

Inclusieve muzikale kampjes voor kinderen tussen 5 en 12 of met aansluitende mentale leeftijd. 


6 - 10 april 2020 - Muziteitenkamp KROKUS

Created with Sketch.

Inclusief muzikaal dagkampje voor kinderen tussen 5 en 12 of met aansluitende mentale leeftijd, inschrijvingen per dag.  (Max. 10 deelnemers per dag.)


4 februari 2020 - Schoolworkshop kleuters Zonnebloempje (Moerbeke-Waas)

Created with Sketch.

Het Zonnebloempje opende een periode vol muziek met een grote kleuterworkshop rond orkest, compositie, lijfmuziek en veeeeeel meer...  


2 februari 2020 - Carré d'Art Deinze

Created with Sketch.

Op de zondagse kunst- en belevingsmarkt gaf Madame Futur de volwassenen een muzikaal duwtje in de rug. Via microcomposities ontdekten bezoekers hun muzikale persoonlijkheid, waarna ze de helende werking van klanken mochten ondergaan, met humoristische bijklank. In de Klinkende Keuken kookten de kinderen muzikale potjes à volonté! 


30/12/2019 - 3/01/ 2020 - Muziteitenkamp KERST

Created with Sketch.

Vijf dagen lang werkten we muzikaal rond het boek "Het Weerjongetje" van Pimm Van Hest. Met een dolle, enthousiaste bende kwamen we tot een heuse eindvoorstelling voor ouders en grootouders, waarbij we de pannenkoeken uit het verhaal lekker echt mochten verorberen. We zongen, musiceerden, acteerden,... erop los!

01 december 2019 - Muzikaal verjaardagsfeestje: Dierencircus! (privé workshop)

Created with Sketch.

Vertrekkend van een prachtig circus-voorleesboek gaat de hele verjaardagsbende muzikaal-creatief aan de slag. We houden een grote circusstoet, spelen dansend dierencircus, loodsen de jarige zingend en springend door hoepels naar de cadeautjes en veeeeeel meer... Een 4de verjaardag in stijl!

24 november 2019 - Aperitiefconcert: Baroque Accordion

Created with Sketch.

De jonge Italiaan Luca Pignata tovert op de accordeon, woont in Deinze en nam daar ook zijn debuut-cd op. Hij stelde hem voor op Klara en doet dat nu uitgebreid over bij het Rariteitenkabinet. Het Rariteitenkabinet reikt u luisterkapstokken en een glas aan, om samen Bachs muziek te ontdekken van binnenuit...

19 oktober 2019 - Volksconcert, met worst en spelen!

Created with Sketch.

Muzikanten Paul De Clerck en Manuela Bucher serveren troubadourmuziek en boerse dansen in oude en nieuwe context. Sommelier Stijn Van der Beken opent geur- en smaakpapillen met de Noord-Portugese Chouriço e Bagaço.

31 augustus & 1 september 2019 -  Brouwsels op Straat (Eke)


Created with Sketch.

De Klankencaravan met Klinkende Keuken voor kinderen en Toekomstklanken voor volwassenen

juli-augustus 2019 - Muziteitenkampjes & Schatten Van Vlieg in de Farmfabriek

Created with Sketch.

23 juni 2019 - Grote Boekenverkoop (Vooruit (Gent), 13:00 - 18:00)

Created with Sketch.

Een literair gevulde Klankencaravan staat aan de inkom van de Vooruit tijdens de Grote Boekenverkoop t.v.v. 11.11.11

22 juni 2019 - Pralinemuziek (Farmfabriek, 15:30 en 16:30)

Created with Sketch.

Twee muzikanten en een sommelier voeren het publiek mee in een combinatie van werelden die verrassend veel gemeen hebben...

21 juni 2019 - Afterwork@Farmfabriek (18:00 - 23:00)

Created with Sketch.

De allereerste Afterwork@Farmfabriek biedt eten, drinken en een Rariteitencaravan vol klankavontuur... 

30 mei 2019 - Kinderworkshop in 't Schaaphof (Landegem, 9:00 - 12:00)

Created with Sketch.

Tijdens de Werkdag op 't Schaaphof neemt het Rariteitenkabinet de kinderen mee op muzikale ontdekkingsreis in en rond de boerderij!

26 mei 2019 - Schoolfeest Klavertje Vier (Nevele, 13:30 - 17:00)

Created with Sketch.

De KLANKENCARAVAN ademt oosterse warmte op het schoolfeest rond "1001 Nachten". Oorstrelingen en muzicreaties waar Scheherazade voor iets tussen zit ...