Het RARITEITENKABINET is een grote werk-speel-denk-doe-kamer zonder grens tussen kunst en het leven:

-- een inclusieve experimenteerplek voor kinderen en jongeren. Samen kopje onder in de klankenzee, om zelf aan het muzigoochelen te slaan!

-- een snuisterkabinet: koffie en de krant, een glas in de hand, iets moois in het zicht.

-- de locatie voor de expo's, lezingen, concertjes, ronde tafelgesprekken,... van het CULTUURKABINET

-- een open deur voor ieder met zin in een shot kunst!


[Meer over Lore Maegerman: zie hieronder...]

Lore Maegerman (°1977) is muzikante en vertaalster van opleiding, geeft privélessen muziek en was jarenlang werkzaam in de cultuursector met een focus op communicatie en drempelverlaging. Taal en kunst beschouwt ze als gelijkwaardige onderdelen van het leven: ieder mens draagt ze initieel in zich, en beide kennen oneindig veel registers.

Waarom zou de beleving van kunst, in tegenstelling tot die van taal, een voorrecht voor "kenners" moeten zijn? In het Rariteitenkabinet sloopt Lore de nutteloze drempels tussen dagelijks leven en kunst. Ze biedt elke cursist en bezoeker een toegankelijke connectie met muziek & bij uitbreiding kunst.

Dit gebeurt via de evenementen van het CULTUURKABINET, workshops, muzikale animatie en meer. Kinderen en jongeren kunnen bij het Rariteitenkabinet terecht voor kampjes en opleidingen, onder de noemer Muziteiten. Muziteiten werkt inclusief: iedereen mag erbij en er wordt rekening gehouden met bijzondere noden.  

Al tijdens haar privélessen stapte Lore geleidelijk af van de traditionele "instudeermethodes", die vooral op reproductie gericht zijn, en ontwikkelde ze een eigen aanpak, vertrekkend vanuit het kind zelf. In lijn met de methode van pedagoog-componist Zoltan Kodaly komt ze via spel, beweging en eenvoudige liedjes tot een vanzelfsprekende omgang met muziek, om van daaruit steeds dieper te gaan graven. Zo leren haar Muzimaatjes het muzikale jargon door eigen ervaringen te benoemen en kruipt het diep onder hun huid. Nooit verliezen ze de muziek nog, en ze kunnen er zo ver mee gaan als ze zelf wensen!

En oh ja, samen met haar man verzamelt Lore al jaaaaren mooie, bijzondere, rare of fascinerende spullen. Die krijgen een plek in het Rariteitenkabinet. Om naar te kijken, over na te denken, aan te voelen, vrolijk van te worden of om mee naar huis te nemen.

Lores passies: muziek, schrijven, denken, dingetjes, praten, mensen, geur en licht van zuiderse lucht, spelen, verbanden, chocoladetaart, boeken.